چاپ و نشر شامل چندین مرحله میباشد که باید با دقت همه آنها انجام شود. توصیه میشود مراحل زیر با جدیت پیگیری شود…
مراحل چاپ کتاب
انتشارات کتاب پس از دریافت فایل کتاب، آن را با توجه به رشته تخصصی کتاب به کارشناسان خبره جهت تأیید تحویل میدهد. انتشارات کتاب نیز کتابهایی را که تأیید یا تأیید اصلاحیه میشوند را جهت انجام بقیه مراحل چاپ و نشر کتاب وارد مرحله بعدی میکند.

نویسندگان باید توجه داشته باشند که تایپ عمومی که در بازار انجام میشود با تایپ کتاب متفاوت میباشد؛ لذا به نویسندگان پیشنهاد میگردد که در صورت امکان نوشتههای خود را به صورت دستنوشته به انتشارات تحویل دهند.

شابک یا ISBN شماره استاندارد بینالمللی کتاب است که برای هر کتاب منحصر به فرد است و به صورت یک کد ۱۳ رقمی میباشد. استفاده از شابک برای فروش و کنترل انبار کتب توسط ناشر، کتابفروشان، کتابخانهها و سایر مشترکین میباشد. شابک به شما کمک میکند که یک کتاب را از میان کتابهای دیگر بدون آنکه به اسم کتاب، ناشر، نویسنده و سایر مشخصات دیگر کتاب نیاز داشته باشید یا از طریق این شماره بازیابی و جستجو کنید. در انتشارات شاولد پس از طی مراحل اولیه کتاب، به هر کتاب یک شابک اختصاص داده میشود که از آن تاریخ به بعد این کد نشان دهنده شماره شناسه کتاب خواهد بود. صحت آن را میتوانید در سایت شابک چک فرمایید:

هر نوشتهای باید از جهات گوناگون محتوا، زبان، دقت، نظم، آراستگی، رعایت علائم نگارشی، رعایت نکات دستوری و املائی و نگارشی بازبینی شود. بازبینی نوشته، ویرایش نام دارد. ویراستاری به معنای افزودن یا کاستن مطالب یا تصحیح متنهایی است که برای چاپ و نشر آماده میشوند. در واقع ویراستار، مهندس و نگارنده متن کتاب است و آن را آنگونه که شایسته باشد، میآراید. ویراستاریهای مختلف با قیمتهای مختلف وجود دارد که زمانی که انتشارات فایل اولیه را خدمتتان ارسال میکند، میتوانید دقت انجام کار ویراستار را چک فرمایید (ویراستاری در این انتشارات با کیفیت بالا و کمترین خطا صورت میگیرد).

تطبیق متقارن عناوین، تقسیم متقارن سطوح، تنظیم هندسه نقوش، تلفیق موزون خطها و ترکیب متعادل رنگها، همه از جمله اقداماتی هستند که باید یک صفحهآرا مدنظر داشته باشد. همچنین است تعیین قطع کتاب و اندازه حاشیهها، تنظیم پاراگرافها، تنظیم فونت فارسی و انگلیسی، ایجاد ارجاعات در متن جهت زیبایی و دسترسی آسان به مطالب، تیتربندی و سطحبندی، ایجاد فهرست مطالب به صورت اتوماتیک. صفحهآرائی نیز مانند ویراستاری قیمتهای مختلفی دارد و مجدد در زمان دریافت فایل صفحهآرائی شده میتوان نوع و میزان ذوق و سلیقه صفحهآرا را چک کرد.

همان صفحه شناسنامه کتاب میباشد که توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران صادر میشود. نویسندگان گرامی میتوانند پس از صدور فیپا و درج آن در فایل کتاب، صحت اطلاعات موجود در آن را چک کنند. این عملیات در سایت کتابخانه ملی ایران قابل پیگیری میباشد:

از آنجا که نام و عنوان هر کتابی بر روی جلد آن چاپ میشود و اغلب طراحان کوشش دارند تا محتوای کتاب را نیز در قالب طرح و تصویر و یا آرایشهای ویژه در روی جلد کتاب منعکس کنند و خواست و نیاز و روحیه مخاطب را نیز در نظر بگیرند، طرح روی جلد کتابهای امروزی دارای تنوع بیشتری نسبت به گذشته است. این تنوع در عین حال شامل جنس جلد کتابها نیز میشود. طراحی جلد نیز قیمتهای مختلف دارد و بسته به طراح و سلیقه وی انجام میگیرد. در انتشارات شاولد طراحی با نظر مستقیم نویسندگان (در هر جای ایران) انجام میگیرد و حتی در صورت لزوم چندین بار ویرایش میگردد تا با سلیقه نویسنده یکی شود.

مجوز چاپ توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر میگردد. از انتشارات بخواهید که کپی مجوز کتاب را به شما تحویل دهد (البته اصل برگ مجوز کتاب میبایست نزد انتشارات باقی بماند).

چاپ کتاب خود شامل چندین بخش است: جلد (نوع مقوا، نوع رنگ و نوع سلفون)، متن (نوع کاغذ و نوع جوهر) و چسب (دقت فرمائید در مورد مقوا در صورتیکه وزن آن از حد مجاز کمتر باشد -کمتر از ۳۰۰ گرمی-، بعد از چاپ کتاب و با باز کردن کتاب دیگر به حالت اولیه برنمیگردد و خم باقی میماند).

این مرحله با اینکه از چشم نویسندگان دور میباشد اما مهمترین مرحله و آخرین مرحله فرایند چاپ و نشر میباشد. در این مرحله ناشر کتاب را به صورت فیزیکی به وزارت فرهنگ و ارشاد، خانه کتاب، کتابخانه مرکزی و دفتر شابک ارسال میکند و تأیید و ثبت نهایی کتاب را رقم میزند. این گواهی در حقیقت بدین معناست که کتابی که چاپ و منتشر شده با متنی که در وزارت ارشاد ثبت شده یکسان بوده و تغییری ندارد و پخش کتاب بلامانع است و بابت شابکی که به این کتاب اختصاص داده شده تمام کارها بدون عیب و نقص انجام شده است. نویسندگان جهت چک کردن این مرحله میتوانند از سایت خانه کتاب استعلام بگیرند:

نکات متفرقه در چاپ
- سلفون (مات و براق) باید کیفیت لازم را داشته باشد تا از مقوای جلد جدا نشود.
- در مورد کاغذ متنی در صورتیکه از کاغذ مرغوب استفاده نشود، جوهر در روی آن پخش میشود و از پشت برگه بیرون میزند.
- نوع جوهر نیز مهم است و در صورتیکه از نوع مرغوب نباشد، با کشیدن دست بر روی متون متن، پخش میشود.
- اگر از چسب خوبی استفاده نشود، کاغذها از بین کتاب جدا میشود (به خصوص در چاپ دیجیتال که کاغذها به صورت تکی به هم چسب میشود).

پخش و فروش کتاب

فروش کتاب جزء وظایف شغل دیگری به نام “پخش کتاب” است اما با این حال ناشر با همکاری نویسندگان میتوانند با انجام برخی از فعالیتهای زیر در امور فروش و افزایش تعداد فروش کتاب خود نقش بسزایی داشته باشند:
- با کمک و همراهی انتشارات شاولد: این انتشارات میتواند در صورت توافق با صاحبان اثر، کتابهای منتشر شده آنها را در وبسایت رسمی و کانالهای تبلیغاتی خود قرار دهد و اگر احیاناً خریداری پیدا شد، کتاب را به فروش برساند.
- فروش در دانشگاهها: میتوان برخی از کتابهایی که در حوزه متون علمی-دانشگاهی و یا کمک آموزشی هستند را در دانشگاهها و مجامع علمی به فروش رساند.
- عضویت در گروهها و انجمنها: معمولاً در این گروهها، افراد جهت تقویت روحی از یکدیگر حمایت میکنند و آثار یکدیگر را حتی اگر مورد استفاده هم نباشد خریداری میکنند.
- بازاریابی مستقیم و بیواسطه: کتابفروشیها میانه خوبی با قبول کتابهای ناشناخته از مراکز پخش ندارند ولی از طرف دیگر بنا به دلایلی مایل به قبول امانی (بصورت امانت) کتاب از جانب نویسنده هستند و چنانچه نویسندهای در پخش و بازاریابی مستقیم کتاب خود فعالیت نماید موفق به توزیع کتاب خود در سطح کتابفروشیها میشود.
- استفاده از مراکز پخش معتبر: در صورتیکه محتوا و اثر خوبی به چاپ رساندهاید، میتوانید بر روی مراکز پخش هم حساب باز کنید.